Google+

Prognoza METEO pentru luna septembrie

Written by on 2015/08/22/ in Prognoza METEO - Comments Off
toamna

Temperaturile medii lunare se vor situa în septembrie peste norme in sud-estul, sudul si local in vestul tarii, iar in celelalte regiuni pot fi apropiate de mediile multianuale. Media multianuală lunară pentru perioada 1981 – 2010 pentru luna septembrie este 14,8 grade Celsius.La nivelul lunii septembrie se preconizează temperaturi medii lunare ce vor înregistra valori peste normele climatologice (stabilite la 14,8 grade Celsius) în sud-estul, sudul și vestul țării, iar în celelalte regiuni se pot apropia de cele normale.

Pentru Banat sunt prognozate temperaturi medii de 15-18 grade, Crișana (15-16 grade), Dobrogea (16-19 grade), Maramureș (13-15 grade), Transilvania (11-16 grade), Oltenia (13-18 grade), Muntenia (14-18 grade) și Moldova (10-17 grade). La capitolul precipitații, prognoza relevă cantități lunare cu tendință spre deficit în majoritatea regiunilor, cu excepția centrului și nordul țării unde acestea pot fi apropiate de mediile climatologice, ce se situează la 55 l/mp.

Cantitatile lunare de precipitatii vor avea o tendinta spre deficit in majoritatea regiunilor, exceptand centrul si nordul tarii unde acestea pot fi apropiate de mediile climatologice, respectiv 55 l/mp.
Regimul termic va inregistra valori peste mediile climatologice in sud-est si local in sudul si vestul teritoriului, iar in restul regiunilor temperaturile medii lunare se vor incadra in normalul perioadei, respectiv 9,6 grade C – media multianuală lunară pentru perioada 1981 – 2010 pentru luna octombrie.

Cantitatile lunare de precipitatii vor prezenta valori apropiate de mediile multianuale (43,5 l/mp) in majoritatea regiunilor, iar in centrul, nordul si local in vestul tarii acestea vor avea o tendinta de excedent. Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia și au un grad de realizare de aproximativ 60%. Este estimată distribuția temperaturilor medii lunare, precum și distribuția cantităților lunare de precipitații, iar fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Comments are closed.