Google+

Grindină şi inundaţii în România pe 1 Mai

Written by on 2013/05/02/ in Alerte Meteo - Comments Off
ploi-torentiale

Prima zi a lunii mai 2013 a fost frumoasă în majoritatea regiunilor României.

Totuşi, au fost semnalate ploi sub formă de aversă, grindină, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului în județul Iaşi (localităţile: Hârlău, Deleni, Scobinţi, Cotnari, Cucuteni, Belceşti, Coarnele Caprei) şi Botoşani (localităţile Frumuşica, Copălău, Prăjeni, Flămânzi, Răuseni, Hlipiceni, Todireni).

De asemenea, în judetul Cluj, îndeosebi zona delimitată de localitatile Belis, Marisel, Gilau, Valea Ierii, Savadisla, Ciurila, Baisoara, Maguri-Racatau au fost semnalate descărcări electrice şi grindină de mici dimensiuni.

Şi în zona de munte a judeţului Bacău au fost semnalate grindină, ploi, descărcări electrice şi  intensificări de scurtă durată ale vântului, în localităţile Zemeş, Brusturoasa, Agăş, Moineşti, Asău, Comăneşti, Dărmăneşti, Dofteana, Tg. Ocna, Slănic Moldova.

Urgie în Suceava

Cinci persoane au fost evacuate, iar 50 de gospodării şi drumul judeţean din localitatea suceveană Liteni au fost inundate, miercuri după-amiază, în urma unei ploi torenţiale, pompierii intervenind cu motopompe pentru a evacua apa. În urma ploii puternice, s-a format un torent pe versanţi, care a produs inundaţii.

Florin Sinescu, prefectul judeţului Suceava, a declarat pentru MEDIAFAX că, în urma inundaţiilor provocate de o ploaie torenţială, 50 de gospodării din localitatea Liteni au fost afectate de ape, precizând că este vorba şi de 14 case. El a mai precizat că cinci persoane din două case au fost evacuate.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, Dan Moroşanu, a declarat că mai multe case şi terenuri agricole din Liteni, dar şi drumul judeţean 208 A din zonă au fost inundate.

El a precizat că un echipaj al ISU Suceava cu trei motopompe, împreună cu lucrătorii Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Liteni, acţionează pentru evacuarea apei.

În judeţul Suceava a fost emis pentru miercuri după-amiază o avertizare meteo cod galben de ploi sub formă de aversă până la 25 de litri/mp, asociate cu grindină şi vânt.

Comments are closed.